top of page

 Blikverruimend

Waarom onze ogen en gebaren zo belangrijk zijn in alledaagse interactie.

...ervaar je zelf tijdens deze workshop/lezing

docent Prof. Brône G.

19 april 2022 , 19u-22u00

Inhoud 

De laatste jaren kennen we een exponentiële toename aan literatuur in het domein van communicatie- en gesprekstraining. Vaak gaan de auteurs daarbij uitgebreid in op het belang van nonverbale (of niet-talige) communicatie, inclusief de rol van lichaamshouding, het gebruik van de handen ter ondersteuning bij het spreken en blikrichting. Maar welke wetenschappelijke inzichten gaan er schuil achter de vele tips en tricks van enthousiaste coaches?

In deze presentatie ga ik dieper in op enkele recente ontwikkelingen in de psychologie, taalwetenschap en sociologie die ons een dieper inzicht kunnen verschaffen in de vraag waarom precies onze ogen en gebaren zo belangrijk zijn in alledaagse interactie. Daarbij zullen we niet alleen stilstaan bij de vraag wat als ‘normaal’ gedrag geldt, maar ook wat we kunnen leren van ‘afwijkend’ nonverbaal gedrag. 

Kunnen we bijvoorbeeld de kijkpatronen van een persoon tijdens een conversatie gebruiken als deel van een diagnostische tool voor psychosociale of andere aandoeningen?

Deze en andere vragen zullen als leidraad dienen bij de verkenning van het boeiende domein van de nonverbale communicatie.Ter illustratie van de presentatie kunnen de deelnemers van meet af aan hands-on kennismaken met de laatste nieuwe technologie die gebruikt wordt in het onderzoek naar nonverbale communicatie, zoals bijvoorbeeld eye-tracking of oogbewegingstechnologie.Docent

Professor Brône G.

Over de docent

Geert Brône (geboren en getogen in Bilzen, °1978) is docent in de taalwetenschap aan de KU Leuven.

Zijn onderzoek focust hoofdzakelijk op multimodale communicatie, oftewel de interactie tussen verbale en nonverbale signalen in alledaagse communicatie. Hij geldt als internationale autoriteit op het gebied van eye-trackingonderzoek in interactie. 

Momenteel leidt hij het KU Leuven Mobile Eye-Tracking Lab (www.kuleuven.be/metlab). Voor meer info, zie ook: https://www.arts.kuleuven.be/onderzoek/onderzoekers/geertbrone

Professor of Linguistics | Head of Department

KU Leuven, Department of Linguistics

MIDI Research group

Wanneer?

19 april 2022

19u00-22u00

Kostprijs

Student & 65- plus €22

Particulier €35

Onderneming €60

Bevestig je deelname via het inschrijvingsformulier

bottom of page