Contactgegevens


0032 (0)475 58 27 43

SoHuman

Kennisontwikkeling, persoonlijke groei en communicatie


 NIEUW! 
 Blikverruimend
Waarom onze ogen en gebaren zo belangrijk zijn in alledaagse interactie.
docent Prof. Brône G.

7 mei 2020 , 19u-22u00

In onderstaand linkje de bijdrage aan Het Lichaam van Coppens door het Medlab van KU Leuven (eye trackingonderzoek) De aflevering zelf is niet vrij te bekijken online, maar er is wel een hilarisch stukje te zien over hoe de broers struikelen over de naam van het
medlab: https://vtm.be/…/niet-op-tv-mathias-geraakt-maar-niet-uit-z… 


Inhoud


De laatste jaren kennen we een exponentiële toename aan literatuur in het domein van communicatie- en gesprekstraining. Vaak gaan de auteurs daarbij uitgebreid in op het belang van nonverbale (of niet-talige) communicatie, inclusief de rol van lichaamshouding, het gebruik van de handen ter ondersteuning bij het spreken en blikrichting. Maar welke wetenschappelijke inzichten gaan er schuil achter de vele tips en tricks van enthousiaste coaches?


In deze presentatie ga ik dieper in op enkele recente ontwikkelingen in de psychologie, taalwetenschap en sociologie die ons een dieper inzicht kunnen verschaffen in de vraag waarom precies onze ogen en gebaren zo belangrijk zijn in alledaagse interactie. Daarbij zullen we niet alleen stilstaan bij de vraag wat als ‘normaal’ gedrag geldt, maar ook wat we kunnen leren van ‘afwijkend’ nonverbaal gedrag. 


Kunnen we bijvoorbeeld de kijkpatronen van een persoon tijdens een conversatie gebruiken als deel van een diagnostische tool voor psychosociale of andere aandoeningen? 


Deze en andere vragen zullen als leidraad dienen bij de verkenning van het boeiende domein van de nonverbale communicatie.


Ter illustratie van de presentatie kunnen de deelnemers hands-on kennismaken met de laatste nieuwe technologie die gebruikt wordt in het onderzoek naar nonverbale communicatie, zoals bijvoorbeeld eye-tracking of oogbewegingstechnologie.CC De Kimpel, Eikenlaan 25, 3740 Bilzen