top of page

De menopauze: een nieuwe balans

Inschrijvingsgeld

€60

Tijdstip

9 november 2023 19u-22u

Inhoud

We laten Sabrina Schepers even zelf aan het woord:

Enkele fabeltjes die ik hoor in mijn praktijk ivm menopauze:

- Sojamelk is goed om de vapeurs tegen te gaan!

- De overgang, daar hoef ik me pas druk over te maken als ik 50 ben.

- Ik neem mijn pil door tot mijn 60e, tegen dan zullen de problemen wel verdwenen zijn.

- Mijn moeder heeft afgezien van de menopauze, dan zal dat voor mij ook wel zo zijn zeker??

- Osteoporose, daar ga ik geen last van hebben. Ik drink al mijn heel leven, elke dag een glas melk.

In mijn praktijk hoor ik soms de gekste dingen over de overgang. Vaak kijken vrouwen vanuit angst al op tegen deze onvermijdelijke fase in het leven. Nochtans beleeft niet elke vrouw een heftige overgang met veel klachten.

Wat maakt dat er zoveel verschil op zit?

Tijdens deze avond ga ik dieper in op de diverse klachten die de menopauze met zich mee kan brengen. Denk aan vapeurs, nachtelijk zweten, opgejaagdheid ...

Daarnaast bekijk ik waar deze klachten vandaan komen en hoe je via voedings- en leefstijladvies kan werken naar meer balans in je lichaam waardoor je klachten naar de achtergrond verdwijnen.

Op het einde van deze avond heb je een goed zicht op wat fabeltjes zijn en wat echt werkt om de overgang naar 'een nieuwe versie van jezelf' zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De Menopauze: 'een nieuwe balans'. Verloop van de presentatie:

1. De natuurlijke ritmes van het leven: inzicht in de verschillende fasen van een vrouwenleven. Welke hormonen spelen een rol en wat is hun functie. (FSH, LH, oestrogeen, progesteron) Andere hormonen/systemen die een belangrijke invloed hebben op de HPG-as. (bijnieren, schildklier, pancreas)

2. Hormonale disbalans: Wat is oestrogeendominantie? Wat is progesterondeficiëntie? Welke factoren spelen hier een rol in + hoe kan je het lichaam daar in ondersteunen. (lever, darm, xeno-oestrogenen)

3. Peri-menopauze: aanloop naar een nieuwe levensfase waarin een mogelijke disbalans meer op de voorgrond kan komen staan. Het moment om naar de signalen van je lichaam te luisteren!

4. Menopauzale klachten + natuurlijke oplossingen

- Opvliegers

- Slaapstoornissen

- Hoofdpijn en migraine

- Algemene vermoeidheid…

Welke voeding, supplementen en leefstijltips kunnen een verschil maken.

5. De postmenopauzale periode

De heftigheid van de overgang is gaan liggen maar ook in deze fase worden vrouwen geconfronteerd met nieuwe uitdagingen: urogenitale ontstekingen, osteoporose, droge slijmvliezen …

Gerichte tips om hier mee om te gaan.

Schrijf je in via de volgende link:Docent - Trainer

Sabrina Schepers

Sabrina Schepers kent de theoretische benadering vanuit de klassieke geneeskunde (studeerde Farmaceutische en biologische technieken KHLeuven). Ze is tevens gezondheidsbegeleider, lector met een eigen praktijk! (Ita Vita) Ze is voorstander van een holistische aanpak via een open en gezonde dialoog tussen de (traditionele) arts en zorgverlener. Het is haar ambitie vrouwen bij te staan bij een verstoring in de hormomale balans in de menopauzale periode én op het vlak van fertiliteit en zwangerschap. Haar lezing is enerzijds een bron van informatie, anderzijds wordt er sterk oplossingsgericht gedacht met aandacht voor de signalen en welzijn van elk individu.

Sabrina Schepers
bottom of page